Om mig

Om mig | Emma Salmon

Jag har musicerat i hela mitt liv, och älskade tidigt att få spela olika instrument. Att sjunga var redan från början det allra roligaste.

Jag är från början skolad klassisk pianist, och började spela som 6-åring. Men jag tyckte alltid att det var roligast att sjunga och spela olika instrument, så efter både musikklasser och musikgymnasium lade jag pianot på hyllan för att ”bli sångerska”. Jag flyttade hemifrån och hade bara en gitarr hemma, och på så sätt började även spela gitarr.

Utbildning

Efter studenten vid musikgymnasiet arbetade jag bl a som showartist utomlands. Sedan kom jag in på Musikhögskolan i Piteå där jag studerade bl a sång, ensemble, gehör, arrangering och låtskrivande. Efter ett år i Piteå kom jag in på Musikerprogrammet vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (”Ackis”). Där gick jag vid jazzinstitutionen med huvudinstrument sång. Jag fokuserade samtidigt mycket på musicerandet utanför skolan, och försökte arbeta som sångerska och musiker så mycket jag kunde. Det visade sig vara en bra plan, när jag tog examen var jag redan frilansande musiker.

Musikeryrket

Åren efter utbildningen varvade jag frilansuppdrag som både sångerska, gitarrist och pianist med mindre tjänster som sångpedagog och ensemblelärare. Mitt yrke har tagit mig genom både Europa och USA, för och inte tala om alla Sverigeresor. Genom åren har jag fått arbeta med väldigt många olika band, artister och konstellationer.

Vid sidan av yrket som frilansmusiker har jag även skrivit musik, och släppte 2010 debutalbumet ”Goodbye Lady Luck” vilket jag både skrivit och producerat. Många instrument spelar jag själv på plattan, men jag fick även förstärkning av några av Sveriges mest anlitade musiker. Plattan kan du lyssna på i Spotify eller köpa på Bengans.